Paideig med smør/margarin



Paideig er en veldig enkel deig å lage, smaker helt fantastisk og kan brukes til utrolig mye forskjellig, både middag, dessert og snacks. Deigen passer spesielt godt til «kosemat» siden den inneholder veldig mye fett.

Paideig kan du bruke til så mye mer enn bare pai (pai er med deiglokk) eller terter (terte er uten deiglokk). Denne deigen er like god til desserter som til middagsretter – det kommer helt an på fyllet/toppingen. 

Noen forslag:

  • Innbakte halvmåner. Dette er deigsirkler med fyll i midten som brettes over til en halvmåne. Calzone er en av de mest kjente variantene og er italiensk. Man bruker alltid pizzaingredienser for å kunne kalle det calzone . Empanda er spansk, også en kjent rett,  og da kan man ha i hva som helst av ikke-søte ingredienser.  Men bruk det fyllet du ønsker og kall det hva du vil 😉
  • Pizzasnurrer eller kanelsnurrer. Avlang deig som spres med valgfritt fyll, rulles sammen og skjæres i biter. Lages små eller store – det kommer an på hvor lang deigen er og hvor mye fyll du har på. Det er viktig å ikke lage de for tykke/store (jo større diameter, jo tynnere bør de skives) så midten blir gjennomstekt før utsiden er svidd.
  • Kjeks/Snacks. Skjær ut strimler, firkanter, rundinger, trekanter eller andre former og strø over f.eks. kanel/sukker, urter, salt, krydder avhengig av hva du liker. Server gjerne med en dipp, chutney eller syltetøy som passer til. 
  • Innbakte former. Lag 2 like firkanter, trekanter eller rundinger (topp og bunn), valgfritt fyll i midten og tett de, som en ravioli. Jeg anbefaler å pensle kantene med egg for best tetting. Tips! Jo mindre der er – jo lenger tid («pirk») tar det å lage dem 😉

Men her er det bare å la fantasien løpe løpsk eller sjekke google for inspirasjon for å lage enkle og utrolig gode kreasjoner.

3-2-1

I denne paideig-oppskriften brukes «3/2/1-metoden». Det vil si 3 deler mel, 2 deler fett og 1 del vann, i vekt. De målene fungerer alltid 100% så lenge du veier ingrediensene, da det er vekten som skal være 3-2-1, ikke volumet (dl).

Deigen er kjappest å lage i en foodprosessor (oppvask av utstyr ikke medregnet), men det er nesten like enkelt å bruke en bakeskrape og hakke inn smøret i melet for hånd. 

Her ser du en del smørflekker i deigen, og slik bør det være i en perfekt deig. De små smørklumpene vil sørge for at deigen puffer opp under steking.

Trikset er å ikke blande melet og smøret for mye. Det skal se ut som grov sand/grus. Da får du små smørbiter som vil puffe opp når du steker deigen. Selv om deigen langt ifra puffer like mye som butterdeig så er smaken lik. Til å være så enkel å lage, er dette en helt fantastisk deig som jeg anbefaler deg å lære utenat, da den kan brukes til så utrolig mye.

Så hvis du husker «3/2/1  = mel/smør/vann», så vet du alltid hvor mye du trenger av de ulike ingrediensene. Så er det en liten dasj salt i tillegg.

Har du 300 gram mel, så trenger du 200 gram smør og 100 gram vann. Har du 600 gram mel, så trenger du 400 gram smør og 200 gram mel. Så enkelt er det 🙂

Men her er en tabell så du slipper å finne fram kalkulatoren for vanlige mengder deig.

 Deigstørrelse / Ingredienser Liten Halvparten  Mindre  Normal   Større Større   Stor Dobbel
Mel 75 g 150 g 225 g 300 g 375 g 450 g 525 g 600 g
Smør 50 g 100 150 g 200 g 250 g 300 g 350 g 400 g
Vann 25 g 50 g 75 g 100 g 125 g 150 g 175 g 200 g
Salt 0,25 ts 0,5 ts 0,75 ts 1 ts 1,25 ts 1,5 ts 1,75 ts 2 ts
 

Oppskrift ( pdf)

Ingredienser

 
300g hvetemel
200g smør eller margarin, kaldt, i terninger
100g vann, kaldt
 
1ts salt
 

Fremgangsmåte foodprosessor

1. Ha mel og salt i foodprosessoren og miks det sammen. Strø over kjøleskapskalde terninger med smør eller margarin. Pulsér foodprosessoren noen få ganger/sekunder til det ser ut litt som grov sand/grus. Ingen smørklumper skal være større enn erter. Hell i vannet og rør rundt lett med en slikkepott.

2. Bruk slikkepotten og skrap ut blandingen fra miksebollen til benken.

Fremgangsmåte manuelt

1. Ha mel og salt i en bakebolle og rør det sammen. Strø over kjøleskapskalde terninger med smør eller margarin. Bruk en bakeskrape og hakk smøret inn i melet til det ser ut litt som grov sand/grus. Ingen smørklumper skal være større enn erter. Hell i vannet og rør det rundt med bakeskrapen.

2. Bruk bakeskrapen og skrap ut blandingen fra bakebollen til benken.

 3. Kna litt (men ikke så mye at smørklumpene forsvinner) og samle det sammen til en deigball. Det gjør ikke noe om det er litt sprekker i deigen.
Klem deigballen flat og pakk den inn i plastfolie. Avkjøl deigen i minst 30 minutter i kjøleskapet, men den kan gjerne ligge flere dager.

4. Når du er klar til å bruke deigen, så ta den ut av kjøleskapet og la den ligge på benken i ca 5 minutter før du kjevler og former den til det du ønsker. Bruk litt mel så deigen ikke setter seg fast på kjevle og benk.

5. Stek på 200-225ºC til gyllen og sprø, ca 5-20 minutter avhengig av form og størrelse.

Oppbevaring

  • Så lenge deigen er godt pakket inn, så holder den seg opp til en uke i kjøleskapet.
  • Deigen kan også fryses og holder seg da i flere måneder. Den bør tines over natten i kjøleskapet før den brukes.
  • Hvis deigen blir litt mørk/grå etter å ha vært i kjøleskapet eller fryseren så gjør det ingen ting.

Tips

  • Hvis du ikke bruker kaldt (nok) smør, så vil smøret smelte i melet og du får ikke de små klumpene man helst vil ha. Se også punkt under.
  • Hvis du har vært uheldig å knadd eller kjevlet deigen for mye så smørklumpene har forsvunnet, så går det helt bra. Eneste forskjellen er at deigen ikke «puffer» opp like mye, men den smaker fortsatt kjempegodt.
  • Du kan gjerne doble oppskriften, men husk å sjekk om du har stor nok foodprosessor/bakebolle. Hvis ikke, så lag heller flere deiger.
  • Hvis du skal bruke deigen til pai eller terte så bør du forsteke deigen i formen først så den er sprø før du har i fyllet. Husk å prikk hull i bunnen med en gaffel for å unngå at den puffer opp. 
  • Hvis du lager noe lukket (f.eks. empanada) så pensle helst skjøten med egg eller vann for god tetting. Stikk gjerne noen hull i toppen så dampen får slippe ut. Stikk alltid hullene etter pensling, så de ikke tettes.
  • Pisket egg kan pensles over toppen for mer gyllen farge.
  • Bruk minst 200ºC i stekeovnen. Ved lavere temperatur får du ikke like god puffing av deigen.

Rester av paideig

Rester av deigen etter at du har kuttet de formene du ønsker samler du bare sammen og …

  • Legger i kjøleskapet eller fryseren til senere bruk.
  • Kjevler ut og lager tilfeldige former som du steker med samme du har ovnen varm. De smaker helt utmerket som de er, men strø gjerne over sukker/ kanel, salt/pepper, urter eller krydder.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.