En åpnet pose med tørrgjær kan fort bli dårlig hvis den ikke oppbevares riktig. Hva er vel kjedeligere enn å oppdage at deigen ikke hever, selv etter et par timer 😉
På pakken jeg har står det «Åpnet pose bør brukes innen 3 døgn«, og det stemmer nok ganske bra hvis du lar posen være åpen i romtemperatur.
Trikset er å oppbevare åpnet tørrgjær-poser i kjøleskapet. Der holder gjæren seg i flere uker hvis du tetter posen godt.
Brett toppen av posen godt sammen, og klem den sammen med poseklips. Da blir det helt tett.
Legg posen i kjøleskapet, gjerne i døra. Der tåler den å ligge i flere uker uten å bli dårlig.
Sånn kan du enkelt bruke litt og litt av en pose tørrgjær uten å risikere at gjæren er død.
Sjekk om gjæren er død
Hvis du er i tvil om gjæren er død eller levende, så kan du sjekke det kjapt og enkelt.
Bland..
- 50g (0,5 dl) av vannet i oppskriften (husk riktig temperatur)
- all tørrgjæren i oppskriften
- 1 ts sukker
..i en liten bolle. Rør om og la stå i 5-10 min.