Urtebrød – Eltefritt grytebrød med urter



Halvgrovt eltefritt grytebrød med masse smak av urter.

 

Dette er et urtebrød som krever veldig lite arbeid å lage, maks 15 minutters fysisk arbeid totalt, men det tar noen timer å vente på at deigen hever. 

Urtebrødet er er et eltefritt brød, som betyr at det ikke er noen elting og knaing av deig, så du trenger ingen kjøkkenmaskin, store muskler eller god kondisjon 😉 Ingrediensene måles opp og røres kjapt sammen på 5 minutter, så er det bare å drive med andre ting til deigen har hevet i 8 – 20 timer. Hevetiden er veldig fleksibel, så om du venter 8 eller 20 timer spiller liten rolle.  

Brødet stekes i en støpejernsgryte/jerngryte, som beholder brødets damp inne i gryten og fungerer derfor litt som en profesjonell bakeovn, som gir en sprø og gyllen skorpe.

Hvis du er ukjent med å lage grytebrød så les gjerne Guide fra A til Å her for tips og info om metoden.

Urtebrød kan du bruke til så mangt. Noen forslag:

  • Som vanlig brødskive med pålegg.
  • Til rekelaget i stedet for loff.
  • Til middag, som f.eks. suppebrød.
  • Til ostesmørbrød, sandwich og panini.

 

Urter

Tørkede urter er perfekt å bruke i brød. De er enkle å skaffe, lett å måle opp, og gir mye smak. Hvilke urter du vil bruke velger du helt selv, men blandingen i oppskriften er testet godkjent av flere personer.

Hvis du har friske urter tilgjengelig, så bruk gjerne dem, men tenk over mengden du bruker. En generell regel er 1 ss tørkede urter = 2 ss friske urter. Altså halvparten så mye tørkede som friske, men det kommer litt an på typen urt. Spesielt frisk oregano har veldig kraftig smak, og man må være litt forsiktig med for store mengder.  

 

Oppskrift Urtebrød (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel-Middels
Tidsbruk Lage deig 5 minutter
Heve deig 8-20 timer
Forme deig 5 minutter
Etterheve deig 1 time
Steke brød 65 minutter
Porsjoner 1 stk brød
Anbefalt utstyr Måleskjeer, vekt, støpejernsgryte med lokk, bakeskrape i plast, stor bakebolle, plastfolie, baketermometer
Notat Hvis du vil lage flere brød samtidig så er det bedre å lage flere deiger enn å doble deigen. Har du flere gryter kan du steke brødene samtidig for å spare tid. 

Ingredienser

  • 300 g sammalt hvete finmalt
  • 200 g hvetemel
  • ½ ts (2,5 ml) tørrgjær
  • 1,5 ts (ca 9g / 7,5 ml) salt
  • 2 ss (6 ts) tørkede urter*
  • 390 g (3,9 dl) vann med temperatur på 41-46°C


    * f.eks. 2 ts estragon, 1 ts gressløk, 1 ts oregano, 1 ts rosmarin, 1 ts dill. Eller lag din egen urteblanding.

Fremgangsmåte

1. Lage deig

Mål opp alt utenom vannet i en stor bolle og bland det godt sammen.
Hell i vannet og rør det godt sammen til det ikke er noe tørt mel igjen.
Dekk bollen med plastfolie eller lokk.

2. Heve deig

La deigen heve i minst 8 timer, maks 20 timer i romtemperatur. Brødet blir ganske likt uansett om det hever 8 eller 20 timer. Det viktigste er at deigen minst har doblet seg før du går videre.

3. Form brødet

Ta deigen ut av bakebollen på en godt melet overflate. Bruk godt med mel, og bruk hender og/eller bakeskrape for å forme den til en rundt og jevn ball (se video her). Dekk deigen med kjøkkenhåndkle og la den hvile en times tid. Etter en halvtime kan du sette på ovnen (neste steg).

4. Varm opp ovnen

Sett støpejernsgryten (ren og tørr – ikke noe olje) med lokket på i ovnen, og sett den på 225°C. Det tar minst en halvtime før ovn og gryte er varmet opp skikkelig.

5. Stek brødet

Nå skal ovn og gryte være varm.

  1. Deigen har sannsynligvis rent litt utover på benken, så bruk bakeskrapen til å samle deigen sammen til en rundere form.
  2. Ta gryta ut av ovnen. Bruk bakeskrapen som hjelp til å løfte deigen over i gryta. Lag gjerne noen snitt på toppen med en kniv eller saks. OBS! Husk at gryta er veldig varm, så ikke prøv å rett på deigen hvis den havner litt skeivt. Deigen retter seg ofte av seg selv, og det blir uansett brød av det, selv om det kanskje blir veldig unikt  😉 
  3. Legg på lokket og sett gryta inn i ovnen. Stek brødet på 225°C i 45 minutter med lokket på. OBS! Det er ikke lov å åpne ovnsdøra for å lurkikke 😉 Da slipper du ut dampen og varmen fra gryta, og brødet blir ikke like bra.
  4. Når det har gått 45 minutter så åpner du ovnsdøra og tar av lokket på gryta. Sett ned temperaturen på ovnen til 200°C. Stek brødet videre i 20 minutter uten lokket. Slå gjerne av ovnen de siste 10-15 min hvis brødet begynner å bli for brunt. Så lenge du ikke åpner ovnsdøra så er det mer enn nok varme igjen til de siste minuttene.
  5. Hvis du har et bake-/steketermometer kan du måle i midten av brødet, som bør være minst 94ºC.

6. Avkjøl

Avkjøl brødet på rist i minst 30 minutter, helst noen timer, før du skjærer i det. Tips! Ikke skjær i brødet for å se om det er ferdig. Før det er avkjølt, vil det uansett se litt understekt ut. 

Tips oppbevaring grytebrød

Helt brød som ikke er skjært i kan du ha på kjøkkenbenken i opp til ett døgn.

Så fort du skjærer i brødet bør det dekkes til for å bevare fuktigheten lengst mulig. Men dekk aldri til brød som ikke er avkjølt helt ned til romtemperatur først. 

Hvis du vil beholde den sprø skorpen så oppbevar brødet i brødpose av tøy, papirpose eller et rent kjøkkenhåndkle. Da holder det seg fint i godt over et døgn.

Hvis du ikke bryr deg om sprø skorpe så er det enklest å oppbevare brødet tett i frysepose/brødpose i plast. Da holder det seg minst 2 døgn. Hvis du vil ha tilbake den sprø skorpen så kan du varme brødet i ovnen, på f.eks. 125°C i 10 minutter. 

Urtebrød er perfekt å fryse. Bruk fryseposer i plast, og frys ned brødet så fort det er nedkjølt til romtemperatur. Del gjerne brødet i skiver først, så er det enkelt å ta ut og tine bare det du trenger den dagen. Ny-tint brød smaker like godt som nybakt, men du kan heve det ett hakk ved å varme det i ovnen i noen minutter.

 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.