Sprøstekt løk / Friterte løkstrimler



Hjemmelaget sprøstekt løk er kjapt og enkelt, og smaker minst 10 ganger bedre enn den butikkkjøpte.

 
For å få til skikkelig sprøstekt løk må man bruke såpass mye olje at løkstrimlene «bader» i olje, altså metoden som kalles fritering eller frityrsteking.
 
Men man trenger ikke en fancy frityrkoker for å lage verdens beste sprøstekte løk. En stekepanne eller kasserolle er mer enn nok, og det tar bare 10-15 minutter fra rå løk til deilige sprøstekte strimler.
 
Den sprøstekte løken man kjøper er i veldig korte/små biter. Hvis du vil ha samme størrelse, så kan du kjapt og enkelt dele opp strimlene etter at de er fritert og avkjølt. Det er mye enklere enn å «fiske» ut småbiter fra frityroljen.
 
Dette kan skje hvis du heller bare noen dråper vann i varm olje!

  Selv om det brukes forholdsvis lite olje i denne oppskriften, så er det fortsatt fare for brannskader på hud og hus hvis man ikke vet hva man driver med. 
 
Hvis du er ukjent med fritering, så les tipsene her først. Der får du også tips om hva du skal gjøre med oljen etterpå.
 

 

 

 Noen tips til sprøstekt løk

 
  • Prøv å skjær løkstrimlene jevnest mulig (tykkelse) så de blir ferdig fritert ca samtidig. Men du kan også ta ut strimler etter hvert som du ser de har fått fin farge.
  • Bruk kun de lange strimlene av løken, da småbitene vil bli ferdig før og er vanskelig å «fiske» ut av oljen. Småbitene legger du i kjøleskapet og bruker i f.eks. en omelett senere.
  • Ikke start friteringen før oljen er varm nok. Test med en bit løk – det skal sprudle olje rundt den når oljen er varm nok.
  • Løkstrimlene blir ikke sprø under selve friteringen. Det er når du har tatt dem ut, og latt dem avkjøles på kjøkkenpapir de blir sprø.

 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel (men krever forsiktighet!)
Tidsbruk Ca 20 minutter
Anbefalt utstyr

Stekepanne (maks ½ løk i gangen) eller gryte/kasserolle hvis du vil fritere større mengder.
Stekepinsett og/eller fritysleiv/hullskje.
Stor skarp kniv.
Kjøkkenpapir.

Ingredienser

  • Olje egnet til fritering (f.eks. rapsolje)
  • Løk
  • Eventuelt salt

Fremgangsmåte

  1. Varm opp olje på medium-lav varme (jeg bruker aldri mer enn 4 av 9).
  2. Skjær løk i tynne strimler (ca 2 mm). Sorter ut og bruk kun de lange og jevne bitene. 
  3. Legg løkstrimlene mellom kjøkkenpapir og klem lett, så du får av fuktigheten.
  4. Test med en bit løk om oljen er varm nok (oljen skal sprudle rundt løken).
  5. Friter løkstrimlene ca 10 minutter til gyllen brun farge.
  6. Legg de friterte løkstrimlene på kjøkkenpapir så overflødig olje renner av og strimlene avkjøles og blir sprø. Strø gjerne over litt salt for ekstra smak.

Tips oppbevaring

Sprøstekt løk kan du oppbevare i mange dager i kjøleskapet i en tett beholder med litt kjøkkenpapir i bunnen.

 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.