Smoky Hot Tofuburger / Tofukaker



Smoky er fra «flytende røyk». Hot er fra sterkt krydder. Så disse burgerne har mye smak og kan muligens få pannen din til å svette 😉

På en skala fra mild til superhot så er denne oppskriften ca midt i mellom. Ikke noe å være redd for, selv om du ikke er vant til sterk mat. Men du må nok regne med å bli litt varm og svett i toppen.

Hvis du er vant med mye sterk mat, så vil jeg absolutt anbefale deg å gjøre denne oppskriften enda sterkere. Tips finner du lenger ned.

Denne farseoppskriften kan brukes til å lage store burgere, mindre middagskaker eller enda mindre former for bruke i pitabrød og tortillalefser.

Perfekt å lage mye av og fryse ned for kjappe middager senere.

Tofu

Hvis du er ukjent med tofu, så er det et naturlig produkt laget av soyamelk (soyabønner). Tofu er daglig kost i mange land i Asia og spises ellers mye av vegetarianere og veganere verden over.

Tofu har veldig lite kalorier, men mye protein. Tofu i seg selv smaker nesten ingen ting, så den er perfekt å smakssette akkurat som du ønsker.

Det finnes flere typer tofu, de vanligste er…

Fast («firm»): Denne tofuen er ferskvare/kjølevare solgt i blokker (vanligvis 250-500 g) som er pakket i lake. Tofuen har en fast form, perfekt som kjøtterstatning i middagsretter.  Man klemmer gjerne ut litt av laken og deler opp tofuen i passende biter eller smuldrer den, så fungerer den som en svamp for de smakene man ønsker. Kan både stekes, friteres, kokes og bakes i ovnen.

Du får kjøpt små pakker tofu (250g) på bla.a. Meny til ca 130 kr/kg, men hvis du går til en Asia-butikk får du kjøpt 500 grams pakninger til ca 50 kr/kg. Siden fast tofu er kjølevare, så er det dessverre ikke enkelt å handle det billig på nett.

Myk («silken»): Ofte hermetisk pakket med lang holdbarhet. Brukes ofte til desserter, bakverk, sauser og supper. Gjerne som erstatning for egg og melkeprodukter.

Smakssatt: Dette er tofu som er behandlet og smakssatt fra fabrikken. Finnes i et utall varianter og smaker for både middag og pålegg. Finnes både som ferskvare og hermetisk.

Flytende røyk

Hvis du er ukjent med «Liquid Smoke» så er det vann som er utsatt for røyk og deretter filtrert og kondensert. Altså et helt naturlig og rent produkt. Fås kjøpt på  f.eks. Meny, spesialbutikker og nett. 

Liquid Smoke er veldig konsentrert, så det skal ikke så mye til for å gi en god røyksmak (som for meg minner mye om grillpølser). 

Mye av de røkte produktene du får kjøpt i butikken (f.eks. røkelaks) er ofte tilsatt flytende røyk i stedet for å faktisk røykes.

Justeringsmuligheter – Hvor «hot» vil du ha det?

Oppskriften er «hot» for de som ikke er vant til sterk mat, men er du vant til sterk mat eller vil utfordre deg selv så kan du absolutt justere opp styrken flere hakk.

Justere ned styrken: Mindre hvitløk, kajennepepper, spisskummen, chilipulver.

Justere opp styrken: Mer hvitløk, kajennepepper, pepper, chilipulver. Fersk chili/jalapeno/habanero med frø og membran hjelper skikkelig på styrken 😀 Ellers kan du ha i sriracha, tabasco eller andre hotte sauser.

 

Oppskrift (pdf )

Utstyr: Stekepanne, Vekt, Teskjemål, Foodprosessor, Slikkepott som tåler varme, Stor bolle
Tidsbruk: Lage farse ca 20 min. Hvile farse ca 30 min. + Steking ca 3 min pr side.
Vanskelighetsgrad: Medium

Ingredienser

Ingrediensene er også listet under hvert steg der de brukes.

  • 1 ss olje
  • 1 medium løk (ca 160g), finkuttet
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 1 ss chilipulver
  • ½ ts kajennepepper, malt
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 fedd hvitløk, raspet/most/knust
  • 50 g (0,5 dl) vann
  • 150 g kidneybønner, kokt selv eller fra boks/lake
  • 150 g linser, kokt selv eller fra boks/lake
  • 2 ts liquid smoke
  • 1 ss soyasaus med mindre salt*
  • 1 ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 500g tofu, fast type, smuldret
  • 80-120 g havregrynmel**
  • Olje til steking av kaker/burgere

* Jeg foretrekker «Soyasaus med mindre salt»  fordi jeg da selv kan justere saltmengden i maten. Vanlig soyasaus er veldig salt og gir deg ikke mye justeringsmuligheter.

**Havregrynmel er bare helt vanlig havregryn (lettkokt type) som kjøres til mel i foodprosessor. Lages kjapt og enkelt på ett minutt.

Steg 1

  • 1 ss olje
  • 1 medium løk (ca 160g), kuttet smått (trenger ikke å være fint/jevnt siden det uansett skal i foodprosessoren senere)
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 1 ss chilipulver
  • ½ ts kajennepepper, malt
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 fedd hvitløk, raspet/most
  • 50 g (0,5 dl) vann 
  1. Stek løken i oljen på medium varme i ca 5 minutter til den er blank og litt mykere. Rør om av og til.
  2. Ha i alle krydderne og stek 2 minutter til. Rør godt/ofte.
  3. Ha i hvitløken og stek 1 minutt til. Rør godt/ofte så hvitløken ikke blir svidd.
  4. Hell alt over i foodprosessoren.
  5. Tilsett vann i stekepannen og bruk en slikkepott for å løsne alle rester. Skrap ut hver eneste dråpe med godsaker over i foodprosessoren.

Steg 2

 
  • Stekt løkblanding fra steg 1
  • 150 g kidneybønner, kokt selv eller fra boks/lake
  • 150 g linser, kokt selv eller fra boks/lake
  • 2 ts liquid smoke
  • 1 ss soyasaus med mindre salt
  • 1 ts salt
  • ¼ ts pepper 
  1. Ha alle ingrediensene i foodprosessoren sammen med løken fra steg 1.
  2. Kjør det sammen til en bløt og jevn masse. Du vil ikke ha noen store klumper, men småbiter gjør ingen ting.

Steg 3

 
  • 500g tofu, fast type
  1. Hell av laken i tofupakken, smuldre tofuen med fingrene og ha den i foodprosessoren sammen med resten.
  2. Kjør det sammen til alt er blandet godt. Stopp og rør rundt med en slikkepott innimellom.
  3. Smak gjerne på blandingen og tilsett eventuelt mer krydder etter din smak.

Steg 4

 
  • 80-120 g havregrynmel
  1. Hell blandingen fra foodprosessoren over i en stor bolle.
  2. Strø over litt og litt havregrynmel i gangen og rør det godt inn i farsen med slikkepott til den er fastere. Test å form en ball. Den skal holde seg fint sammen.
  3. Dekk bollen med plastfolie eller lokk og sett den i kjøleskapet minst 30 minutter, gjerne lenger, så farsen blir mer stabil.

Steg 5

 
Ta ut farsen fra kjøleskapet og form den til store eller små middagskaker eller burgere. Ta det på «gefylen» eller mål opp med vekt – det er helt opp til deg.
  • 125 g blir ca 9 stk burgere,  perfekt til middag med tilbehør eller i burgerbrød.
  • 75 g blir ca 15 stk kaker/små burgere, perfekt til middag med tilbehør eller sliders/små burgere.
  • 45 g  blir ca 24 stk mindre kaker perfekt for middag med tilbehør, pitabrød eller tortillalefser.
Tips! Du kan også lage kuler/boller/baller, men da bør du fritere dem for å få en jevn og fin farge og beholde kuleformen best mulig.
 

Steg 6

  1. Stek kakene i godt oljet stekepanne på medium varme i ca 3-4 minutter pr side til gyllen og fin. Hell i mer olje hvis det blir tørt. Nok olje er viktig for fin gyllen farge. Vær forsiktig når du snur dem, da de kan være litt ustabile før de har fått stekeskorpe på begge sider.
  2. Legg kakene på kjøkkenpapir så overflødig olje får renne av.
  3. Spis med en gang, eller avkjøl på rist for oppbevaring i kjøleskapet i 4-5 dager eller fryseren i mange måneder.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.