Smørevennlig nøttepålegg (100% nøtter) som lages raskt og enkelt i en foodprosessor på kun 10 minutter.
I motsetning til rent peanøttsmør, så stivner ikke dette nøttesmøret mye, og er veldig smørbart, selv rett fra kjøleskapet.
Se oppskrifter på flere hjemmelagde pålegg her
Som med peanøttsmør, så smaker også dette nøttesmøret godt på brød, med f.eks.:
- Syltetøy
- Banan
- Kanel
- Majones (eller er det bare meg? 😉 )
Ellers kan det brukes til f.eks.
- I smoothie
- Som fyll/lag i kake
- I pannekake- eller vaffelrøre
- Rør inn i hjemmelaget iskrem
- Bruk i hummus i stedet for tahini
- Gjør om til grønnsaksdip med f.eks. yoghurt og honning
- Gjør om til salatdressing med f.eks. eddik, soyasaus, olivenolje, sitron og honning
- Gjør om til sjokoladesaus med f.eks. kremfløte og sjokolade (kokes opp)
Hva bruker du nøttesmør til? Legg gjerne igjen en kommentar lenger ned 🙂
Polarbrød-sandwich med nøttesmør, banan og syltetøy. NamNam!
Pris
Er det verdt å lage sitt eget nøttepålegg med tanke på pris?
Mengde | Pris* | Pris/kg | |
Peanøtter | 275 g | kr. 19,90 | kr. 72,36 |
Cashewnøtter | 150 g | kr. 19,90 | kr. 132,67 |
Pekannøtter | 90 g | kr. 19,90 | kr. 221,11 |
TOTALT | 515 g | kr. 59,70 | kr. 115,92 |
*Nøttene er kjøpt på Kiwi juli 2018 (selges også på f.eks. Meny, Spar og Joker, men koster 3-4 kroner mer pr forpakning).
Som du ser så koster dette nøttepålegget kr. 115,92/kg å lage selv. Hvis du vil lage en billigere variant, så kan du bruke kun peanøtter og da blir prisen kun kr. 72,36/kg.
Til sammenligning, noen priser på peanøttsmør i butikk*
- Mills Peanut Butter (89% peanøtter) Meny kr. 108,29/kg Kolonial kr. 112,57/kg
- Rema 1000 Peanøttsmør (82% peanøtter) Kolonial kr. 74,86/kg
- Skippy Peanøttsmør (80% peanøtter) Meny kr. 101,47/kg
- Green Choice Organic Peanut Butter Meny kr. 207,65/kg
- Green Choice Organic Peanut Butter Crunchy Meny kr 145,29/kg Kolonial kr 151,18 per kg
- Helios Økologisk peanøttsmør grovt Meny kr. 191,60/kg Kolonial kr. 216,00/kg
*Priser hentet inn 7. juli 2018 fra Meny og Kolonial.
Konklusjon pris
Så lenge du får tak i nøtter til fornuftig pris, så er det lønnsomt å lage nøttesmør selv. I tillegg så kommer fordelen ved at du kan bruke flere typer nøtter, for smak, konsistens og næringsinnhold etter eget ønske.
Legg merke til at de billigste nøttepåleggene i butikken ikke inneholder 100% nøtter (sukker og olje er vanlige tilsetninger) og derfor virker billigere enn det de egentlig er. Unntaket er de dyrere økologiske typene som vanligvis er av veldig god kvalitet og har 99-100% nøtteinnhold.
Tips til variasjon
Hvis du vil lage din egen vri på pålegget, så kan du tilsette f.eks.
- Kanel, kardemomme, kakaopulver, pulverkaffe.
- Sukker, brunsukker, honning, sirup eller annen søtning.
- Melke- og/eller kokesjokolade.
- Andre nøtter, f.eks. valnøtter, mandler, pistasjnøtter, hasselnøtter.
- Frø eller kjerner, f.eks. solsikkekjerner, chiafrø, gresskarkjerner, pinjekjerner, sesamfrø, linfrø.
- Tørket frukt, f.eks. rosiner, svisker, aprikos.
- Olje hvis du vil ha det mer tyntflytende.
Oppskrift Raskt og enkelt nøttepålegg
Næringsinnhold
Ingredienser: tørristede peanøtter 53,5%, cashewnøtter 29%, pekannøtter 17,5%
Næringsinnhold per 100 g: Energi 627 kcal, Fett 52 g, Karbohydrater 16 g, Protein 20 g
Vanskelighetsgrad | Enkel | |
Tidsbruk | 10 minutter | |
Porsjoner | Blir ca 500 g nøttesmør | |
Anbefalt utstyr | Foodprosessor, slikkepott, bokser til oppbevaring i kjøl/frys | |
Notat | Oppskriften kan mangedobles så lenge du har stor nok foodprosessor. |
Ingredienser
- 150 g cashewnøtter
- 90 g pekannøtter
Valgfritt:
- Salt for mer smak. Bruk gjerne flaksalt som røres inn for hånd helt til slutt, så får du små smaksbomber i nøttesmøret.
- Ekstra nøtter for grovere nøttesmør (crunchy). Has i helt til slutt og kjøres til ønsket grovhet.
Fremgangsmåte
- Ha alle nøttene i foodprosessoren. Kjør på medium-høy hastighet i et par minutter. Stopp og skrap ned kantene.
- Kjør videre i et par minutter. Stopp og skrap ned kantene hvis de bygger seg opp. Det skal nå så smått begynne å bli mer smør enn korn/pulver.
- Kjør på til det totalt har gått ca 8-10 minutter, og det et jevnt og glatt nøttesmør (det er normalt at det blir veldig varmt).
- Hell/skrap ut nøttesmøret over i bokser og avkjøl raskest mulig (for lengst mulig holdbarhet), helst i kaldt vann.
- Når avkjølt, sett på lokk og sett i kjøleskap eller fryser.