Dette er en kjapp og enkel pizzadeig uten gjær. Altså ingen heving og venting i timer eller dager. Deigen tar bare 5 minutter å lage og er klar til forming og steking med en gang.
Du trenger ingen maskiner til denne deigen. Den lages raskt og enkelt med hendene.
I oppskriften brukes det halvparten sammalt mel, som gir en litt grovere, næringsrik og smaksrik deig. Men du kan gjerne bruke kun siktet hvetemel for en fin pizzadeig eller kun sammalt mel for grov pizzadeig.
Siden det ikke er gjær i deigen så er den best egnet til tynne bunner, da tykke bunner vil bli litt kompakte og ikke like luftig som med gjærdeig.
Det er en fordel å forsteke bunnen (uten fyll) noen minutter først, for ekstra sprø pizza.
Noen pizzatips fra meg
Prøv ulike former på pizzaen
En av fordelene når man lager pizza selv, er at du kan forme den akkurat som du vil. Rund, avlang, trekantet, hjerte, stjerne… Perfekt rundt eller rustikk og ujevn… Én stor eller flere små porsjonspizzaer… Finn inspirasjon til unike former på Google
Pizzasaus, tomatsaus, pastasaus
Du kan bruke alle disse på pizza, det må ikke være «pizzasaus». Alle er basert på tomater og har små forskjeller med krydder og evnt. grønnsaker.
Har du det travelt så er ketchup et godt og kjapt alternativ. Strø gjerne på litt oregano og/eller basilikum for ekstra pizza-smak.
Men pizza må ikke ha en tomatbasert saus. Du kan prøve med f.eks. pesto, olivenolje (og evnt. raspet hvitløk), sennep, hummus, eller andre sauser som f.eks. hvit saus, ostesaus, viltsaus, sweet & sour, sweet chilisaus, hvitløkssaus…
Pass på mengden fyll
«Less is more»
For mye saus i bunnen gir ofte bløt og soggy bunn.
For mye topping tar veldig lang tid å steke, bunnen blir ofte veldig bløt og osten smelter ikke skikkelig.
Tin/varm opp frossne ingredienser
Hvis du bruker mange frossne ingredienser til fyll, så bør dem tines først for å unngå ujevn steking. Det gjelder også om du har revet ost som er frossen. Hvis du ikke tiner den først så kan den ha litt problemer med å smelte skikkelig/pent.
Tenk på utseendet
En pizza ser mye mer innbydende ut med litt farger/kontraster. F.eks. noe grønt, noe rødt og/eller noe gult. Sort (f.eks. oliven) fungerer også ofte bra. Ender pizzaen opp brun og kjedelig så les tipset om pynting lenger ned.
Stek pizzaen lenge nok / følg med
Et vanligvis godt tegn på ferdigstekt pizza er at osten bobler over det hele og gjerne begynner å bli gyllen.
Følg med og pass på temperaturen, spesielt når du har mye fyll på. Hvis skorpen begynner å bli mørk, mens osten nesten ikke har smeltet, så må du skru ned temperaturen og/eller flytte pizzaen ned noen hakk i ovnen.
Hvis du er i tvil om pizzaen er ferdig, så stek den heller litt lenger. Det er mye bedre med litt overstekt (crispy) pizza enn slapp, halvrå deig, og ost som nesten ikke er smeltet 😉
Pizza kan være sunn hverdagsmat
Pizza kan være et fullverdig sunt og næringsrikt måltid og likevel smake veldig godt. Bruk grov pizzadeig, lettere type eller mindre mengde ost, mer grønnsaker (det er utrolig hvor gode grønnsaker blir på en pizza. Har du prøvd gulrot, blomkål eller brokkoli?) og et sunt og kallorifattig protein (eks. belgfrukter, tofu, edamame, noen typer fisk, skalldyr). Styr unna kaloribomber som kjøttdeig, bacon, pepperoni, pølse osv. Hvis du må ha kjøtt på, så bruk noe rent og magert (Valg av magert kjøtt – MatPrat.no).
Husk alltid nok krydder/urter for mer spennende smak på ekstra sunne pizzaer.
Lag pizzadressingen selv og bruk yoghurt i stedet for rømme. Det smaker veldig likt, men yoghurt har veldig mye mindre fett enn alle typer rømme (også lettrømme).
En enkel og god pizzadressing/hvitløksdressing lager du på få minutter. Rør sammen yoghurt, raspet hvitløk, salt, pepper og gjerne urter etter smak. Slike dressinger blir bare bedre å bedre jo lenger de står i kjøleskapet, så lag gjerne nok til flere middager utover uken.
Hvis du har en usunn pizza så kan du alltids gjøre måltidet litt sunnere ved å servere med en god salat. Da spiser du også mindre pizza.
Pynt pizzaen etter steking
Strø gjerne over noe etter at pizzaen er stekt, det frisker opp både smak og spesielt utseendet til selv de kjedeligste pizzaene. Bruk f.eks. fetaost, urter, ruccola, chili, paprika, oliven, rødløk, yoghurt, rømme o.l. Tenk farger/kontraster.
Har du noen gode pizzatips? Legg igjen en kommentar lenger ned 🙂
Oppskrift ( pdf)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tidsbruk: Lage og forme deig 5-10 minutter. Steke pizza 10-25 minutter avhengig av tykkelse og mengde fyll.
Anbefalt utstyr: bakebolle, desilitermål, teskjemål.
Oppskriften blir 4 medium pizzabunner (ca 4 personer avhengig av mengde fyll)
Ingredienser
Fremgangsmåte
- Varm opp ovn
Sett stekeovnen på 200 grader med en bakeplate i. Mens ovn og bakeplate varmes opp så lager du deigen og former pizzabunnen(e). - Lag deig
Bland vann, olje og salt i en bakebolle. Ha i bakepulveret og rør til det stort sett er oppløst.Ha i litt og litt av melet i gangen og rør godt til alt melet er rørt inn. Mot slutten kan det være enklere å bruke fingrene.
Ha deigen ut på benken og kna den i et par minutter. Tilsett litt og litt ekstra mel til deigen såvidt ikke er klissete lenger.
- Form pizzabunner
Bruk fingrene eller en kjevle og form hele eller deler av deigen slik du liker din pizza. Stor eller liten.. Perfekt eller rustikk.. Rund, avlang eller firkantet.. Ekstra tykk kant.. Det er helt opp til deg 🙂
Bruk litt mel for å unngå at deigen fester seg til benken. - Forsteking (anbefalt, men kan droppes hvis du har veldig tynn bunn og lite fyll).
Ta ut den varme stekeplaten fra ovnen og legg på pizzabunnen (bakepapir er ikke nødvendig). Halvstek bunnen uten fyll i ca 3-5 minutter avhengig av tykkelse og størrelse. Ta ut bunnen. - Nå kan du enten lage pizza med en gang, eller avkjøle bunnen for bruk senere
Lag pizza med en gang Legg på ønsket fyll og stek pizzaen på bakepapirkledd stekeplate på 200-225°C i 10-25 minutter avhengig av størrelse og mengde fyll, til den er som du vil ha den. |
eller |
Bruk pizzabunn senere Avkjøl bunnen på rist og legg den i frysepose eller annen tett beholder. |
Eksempel på pizzalaging