Pannestekt rosenkål med honning og hvitløk



Rosenkål er enkelt, sunt og godt tilbehør som passer til mange typer retter. Ved å pannesteke dem er det enkelt å tilføre mer spennende smak enn kokte eller dampede rosenkål.

Så dette er en utmerket metode å tilberede dem på om du ikke liker kokt rosenkål. Varier gjerne med dine favorittkrydder og -urter.

Dette er ikke en eksakt oppskrift med nøye mål, men mer en veiledning. 

Du må selv finne ut hvor mye rosenkål du trenger avhengig av type rett og annet tilbehør du skal servere.  Du må også selv smake deg fram med riktig mengde salt, pepper og honning etter din smak. Et tips er å være forsiktig med salt i begynnelsen. Du kan alltids justere med mer til slutt , men ikke med mindre.

Du kan steke 1 eller 100 rosenkål, men fyll aldri pannen med mer enn ett lag i gangen. Du vil at rosenkålen skal steke og bli gyllen. Har du for mye i pannen så er det vanskelig å steke de, og de koker mest på grunn av all fuktigheten.

Denne oppskriften er med frossen rosenkål som ofte er «ferskere» enn fersk rosenkål (spesielt utenfor den norske sesongen) fordi de fryses på sitt beste, i stedet for å transporteres fersk over lange avstander, ligge på lager og i butikken lenge før de blir solgt.

Hvis du bruker fersk rosenkål så må de renses litt først. Fjern stygge blader og rotendene. Stek litt kortere tid enn frossne rosenkål.

Tips til variasjon
  • Rør inn og/eller strø over litt ferske urter, f.eks. persille eller gressløk for litt friskhet.
  • Bland inn hakkede valnøtter for litt krønsj.
  • Tilsett rosiner eller svisker for sødme.
  • Tilsett krydder som f.eks. spisskummen, grillkrydder, chilipulver for spennende smak. Kanskje litt kajennepepper for sting.
  • Tilsett smaksrike urter som f.eks.  timian eller rosmarin for mer smak.
  • Stek f.eks. blomkål eller kokte gulrotskiver sammen med rosekålen for et mektigere og mer fargerikt tilbehør.
  • Strø over smuldret fetaost for fargekontrast og ekstra god smak.
  • Bland inn litt ferskpresset sitronsaft til slut for frisk smak.
 Tips til rester

Stekt rosenkål holder seg fint i kjøleskapet i flere dager i tett beholder.
Kan også fryses. Bruk gjerne en frysepose og frys dem flatt, så er det lett å knekke av bare det du trenger i stedet for å måtte tine en stor klump.

  • Tilsett andre krydder for variasjon (se tips over).
  • Bruk i omelett. Kuttes gjerne i mindre biter først.
  • I gryter og supper.
  • I wok og «pytt i panne».
  • Topping på pizza , ostesmørbrød eller taco (skjær dem gjerne i litt mindre biter).
  • Kald på brødskiva, kanskje med litt sennep eller majones? Enten alene eller over pålegg som leverpostei, ost osv.
  • Lag dressing med småkuttet rosenkålen og yoghurt. Kanskje med litt paprika eller mais… Sweet chilisaus…  Bruk f.eks. Thousand Island-dressing-oppskriften og bytt ut paprika med rosenkål.
  • Lag en grateng. Fyll en ildfast form med rosenkål (og gjerne andre rester du har) og hell over pisket egg og litt melk. Strø over ost og stek i ovnen.

 

Har du noen tips om rosenkål? Legg inn en kommentar lenger ned 🙂

 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Tin rosenkål 30 minutter. Stek rosenkål ca 6 min pr runde (har du mye må du steke flere runder).
Porsjoner Så mange du vil. Beregn selv hvor mye du trenger avhengig av type rett og annet tilbehør.
Anbefalt utstyr Stekepanne, stekepinsett, evnt. gryte/kasserolle.

Ingredienser

  • Rosenkål, fra frysedisken
  • Stekeolje 
  • Hvitløk
  • Salt
  • Pepper, nykvernet
  • Honning, flytende

Fremgangsmåte

Steg 1 – Tin og del
Tin frossen rosenkål på kjøkkenpapir på benken i ca 15 minutter så de blir enklere å dele. Store rosenkål deles i 4, medium i 2 og små beholdes hele. La de tine ca 15 minutter ekstra etter at de er delt.
 
Steg 2 – Steking
Viktig! Stek rosenkålen i flere runder hvis du skal lage mye, så stekepannen ikke overfylles og koker rosenkålen i stedet for å steke den. Fyll aldri stekepannen med mer enn ett lag med rosenkål (ingen skal ligge oppå hverandre).
Legg de første du steker i en kasserolle/gryte på laveste varme mens du steker de neste/resten.
 
For hver runde med steking
 
• Stekeolje
• Delt rosenkål som er delvis tint. Nok til maks ett lag i stekepannen.
• 1 hvitløksfedd delt i 2 på langs
• Litt salt og pepper (det er bedre med for lite enn for mye. Du kan alltids justere med mer til slutt , men ikke med mindre)
 
1. Stek rosenkål og hvitløk med snittflatene ned i litt olje på middels varme (jeg bruker 5/9) til rosenkålen er gyllen på undersiden først, ca 2-4 minutter (følg nøye med).
Rist på stekepannen innimellom og ha i mer olje hvis det er litt tørt. Det skal være såpass med olje at rosenkålene sklir rundt når du skyver på stekepannen. Ikke snu på rosenkålene før de er gylne på undersiden først.

 

2. Ta nå ut hvitløken, den har gitt nok smak fra seg og kan gi brent hvitløksmak hvis den steker lenger.

Strø over litt salt og pepper på rosenkålen og stek i 2-3 minutter til. Rist pannen/snu på rosenkålen innimellom så den blir gyllen på flere/alle kanter. En stekepinsett er til stor hjelp for å snu på de. Tilsett mer olje hvis nødvendig.
   
3. Hold de ferdig stekte rosenkålene varme i en kasserolle på lav varme hvis du skal steke flere runder.
 
Steg 3 – Etter steking / smak til
 
• Flytende honning
• Salt og pepper
 
1. Sprut litt honning over den stekte rosenkålen og rør om så alle får litt honning på seg.
2. Smak til med eventuelt mer honning, salt og pepper.
 
Server med en gang eller hold varm på lav varme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.