Rosenkål er enkelt, sunt og godt tilbehør som passer til mange typer retter. Ved å pannesteke dem er det enkelt å tilføre mer spennende smak enn kokte eller dampede rosenkål.
Så dette er en utmerket metode å tilberede dem på om du ikke liker kokt rosenkål. Varier gjerne med dine favorittkrydder og -urter.
Dette er ikke en eksakt oppskrift med nøye mål, men mer en veiledning.
Du må selv finne ut hvor mye rosenkål du trenger avhengig av type rett og annet tilbehør du skal servere. Du må også selv smake deg fram med riktig mengde salt, pepper og honning etter din smak. Et tips er å være forsiktig med salt i begynnelsen. Du kan alltids justere med mer til slutt , men ikke med mindre.
Du kan steke 1 eller 100 rosenkål, men fyll aldri pannen med mer enn ett lag i gangen. Du vil at rosenkålen skal steke og bli gyllen. Har du for mye i pannen så er det vanskelig å steke de, og de koker mest på grunn av all fuktigheten.
Denne oppskriften er med frossen rosenkål som ofte er «ferskere» enn fersk rosenkål (spesielt utenfor den norske sesongen) fordi de fryses på sitt beste, i stedet for å transporteres fersk over lange avstander, ligge på lager og i butikken lenge før de blir solgt.
Hvis du bruker fersk rosenkål så må de renses litt først. Fjern stygge blader og rotendene. Stek litt kortere tid enn frossne rosenkål.
- Rør inn og/eller strø over litt ferske urter, f.eks. persille eller gressløk for litt friskhet.
- Bland inn hakkede valnøtter for litt krønsj.
- Tilsett rosiner eller svisker for sødme.
- Tilsett krydder som f.eks. spisskummen, grillkrydder, chilipulver for spennende smak. Kanskje litt kajennepepper for sting.
- Tilsett smaksrike urter som f.eks. timian eller rosmarin for mer smak.
- Stek f.eks. blomkål eller kokte gulrotskiver sammen med rosekålen for et mektigere og mer fargerikt tilbehør.
- Strø over smuldret fetaost for fargekontrast og ekstra god smak.
- Bland inn litt ferskpresset sitronsaft til slut for frisk smak.
Stekt rosenkål holder seg fint i kjøleskapet i flere dager i tett beholder.
Kan også fryses. Bruk gjerne en frysepose og frys dem flatt, så er det lett å knekke av bare det du trenger i stedet for å måtte tine en stor klump.
- Tilsett andre krydder for variasjon (se tips over).
- Bruk i omelett. Kuttes gjerne i mindre biter først.
- I gryter og supper.
- I wok og «pytt i panne».
- Topping på pizza , ostesmørbrød eller taco (skjær dem gjerne i litt mindre biter).
- Kald på brødskiva, kanskje med litt sennep eller majones? Enten alene eller over pålegg som leverpostei, ost osv.
- Lag dressing med småkuttet rosenkålen og yoghurt. Kanskje med litt paprika eller mais… Sweet chilisaus… Bruk f.eks. Thousand Island-dressing-oppskriften og bytt ut paprika med rosenkål.
- Lag en grateng. Fyll en ildfast form med rosenkål (og gjerne andre rester du har) og hell over pisket egg og litt melk. Strø over ost og stek i ovnen.
Har du noen tips om rosenkål? Legg inn en kommentar lenger ned 🙂
Oppskrift (pdf )
Vanskelighetsgrad | Enkel | |
Tidsbruk | Tin rosenkål 30 minutter. Stek rosenkål ca 6 min pr runde (har du mye må du steke flere runder). | |
Porsjoner | Så mange du vil. Beregn selv hvor mye du trenger avhengig av type rett og annet tilbehør. | |
Anbefalt utstyr | Stekepanne, stekepinsett, evnt. gryte/kasserolle. |
Ingredienser
Fremgangsmåte
2. Ta nå ut hvitløken, den har gitt nok smak fra seg og kan gi brent hvitløksmak hvis den steker lenger.