Minisnurrer à la Gifflar – Grunnoppskrift med tips til variasjon



Myke og luftige minisnurrer med et hav av muligheter på fyll og smak.

Minisnurrer er ganske enkle å lage, men krever litt nøyaktighet for at de skal bli jevnt store og fine. Siden minisnurrer består av forholdsvis mye deig, så er det viktig å bruke fyll som smaker mye. 

Tips fyll

Det viktigste når du skal fylle/smøre minisnurrene er å bruke fyll som ikke er for bløtt. Bløtt fyll kan renne ut når du ruller, kutter og/eller under steking, og du får snurrer som smaker veldig lite. F.eks. er vanlig syltetøy alt for bløtt til å brukes alene, men syltetøy blandet halvt om halvt med peanøttsmør fungerer utmerket.

50/50 peanøttsmør og syltetøy er perfekt til fyll i minisnurrer. Tilsett gjerne litt salt for ekstra smak.

Kanel, sukker og smør er en klassisk blanding til kanelsnurrer og kanelboller, og blir alltid godt. Du finner standard oppskrift her, ellers så kan du bare smøre på smør, og drysse over kanel og sukker etter ønske.

Ellers er det bare fantasien som begrenser smaks-varianter. Her kommer noen forslag:
 
  • Most banan med f.eks. kanel, kardemomme, syltetøy, nøtter, sjokolade.
  • Nugatti eller andre søte smøre-pålegg.
  • Raspet/hakket melke-/kokesjokolade, eventuelt sjokoladeprodukter som Daim, Snickers, Troika, Twix, Smil etc.
  • Hakkede nøtter og/eller tørket frukt, med f.eks. honning eller banan på deigen som «lim».
  • Marmelade, chutney eller tykt hjemmelaget syltetøy.
  • O’boy eller andre kakao-/sjokoladepulver, med f.eks. smør/banan/honning på deigen som «lim».
  • Ekte vaniljesukker, evnt med smør/honning/banan som «lim».

Har du en god idé til fyll til minisnurrer? Legg inn ditt forslag i kommentarfeltet nederst 🙂

Tips hvis du lager uvanlige fyll

  • Fyllet må ha mye smak, ellers vil snurrene smake veldig nøytralt (litt som vanlige boller).
  • Det er viktig at fyllet ikke er for bløtt, da det gjør det vanskelig å rulle og kutte snurrene uten at mye av fyllet renner ut. I verste fall renner det også mye ut under steking, og gir minisnurrer med veldig lite smak.
  • Salt fungerer alltid som en god smaksforsterker på litt tamt fyll. 
  • Noen fyll (f.eks. smørbasert) vil smelte og renne litt ut under steking, men det gjør ikke noe så lenge fyllet har nok smak fra grunnen av.
 

Tips variasjoner deig

Deigen kan du variere i det uendelige, både for smak, farge og konsistens.

  • Tilsett  kardemomme for klassisk bolle-smak, eventuelt kanel og/eller vanilje.
  • Tilsett gurkemeie eller safran for gul farge (påske?). Tilsett konditorfarge for spennende farger (sesong/bursdag/party/halloween?).
  • Tilsett finhakkede nøtter, tørket frukt, frø eller kjerner for en mer næringsrik variant og annen konsistens.
  • Tilsett sjokolade-/kakaopulver for farge og smak.
  • Tilsett pulverkaffe, chili, mørk øl, whiskey eller andre kraftige smaker for voksen-variant.
  • Bytt ut melken med f.eks. Litago eller annen smakssatt melk for spennende smak. Eller bytt ut med fargesterk juice for spennende farge og mer næring.
  • Bruk olje i stedet for smør for en sunnere variant.
  • Bytt ut brunsukkeret med honning eller en «sunn» sirup for mer næring.

Har du en god idé til en spennende deig-smak? Legg inn en kommentar nederst 🙂

Tips til vegansk variant
Bytt ut melken med hvilken som helst plantebasert melk, f.eks. soyamelk. Eventuelt bare bruk vann.
Bytt ut smøret med olje eller vegansk margarin.
Dropp egget i deigen, eventuelt bruk veganske erstatninger.
Dropp egg til pensling, evnt. pensle med plantebasert melk.

Tips til laktosefri variant
Bytt ut melken med laktosefri melk, eller bruk bare vann.
Bytt ut smøret med laktosefritt smør, eller bruk olje i stedet.

Tips til glutenfri variant
Bytt ut melet med glutenfritt mel.

Tips utseende

Størrelse
En linjal er å anbefale for å få minisnurrene ganske like i størrelse. Det gjelder både når du kjevler ut deigen, og når du kutter selve snurrene.

Du får kjøpt kjøkkenlinjaler i stål som ikke blir skadet av kniv, og som er lette å rengjøre. Varianten du ser på bildene under er også egnet til å skrape ren benken for mel og deigrester etter baking. Du kan også bruke en vanlig linjal i plast eller tre, men husk å vask den nøye, både før og etter, hvis den egentlig brukes til andre ting.

Glans
Hvis du vil ha minisnurrer med et gyllent og blankt utseende så husk å pensle de med egg (1 helt egg, plomme og hvite, pisket sammen med gaffel).

Til venstre: Ikke penslet. Til høyre: penslet med egg

Det blir ikke alltid perfekt…
Det kommer helt an på hvor nøye man er, hvilket fyll man bruker, og noen ganger bare tilfeldigheter.

Plukk gjerne ut kun de fineste til gjestene, og behold de mindre pene selv 😉 De smaker jo like godt, selv om de ikke ser perfekte ut.

Andre tips/variasjon utseende

  • Dryss over strøssel etter pensling/før steking for fargerik topp. 
  • Lag noen snitt på toppen med en skarp tagget brødkniv for unikt utseende.
  • Legg dem andre veien (liggende, ikke stående) på bakeplaten for mer kanelbolle-utseende.
  • Lag dem dobbelt så brede/lange. Eventuelt kjempelange, så skjært i passe i biter etter steking.
 

Oppskrift Minisnurrer à la Gifflar (pdf )

Vanskelighetsgrad Medium
Tidsbruk Ca 2 timer
Porsjoner Ca 45-50 stk minisnurrer
Anbefalt utstyr
Bakebolle, kasserolle, dl-mål, måleskje, plastfolie,  bakepapir, bakepensel. bakehåndkle (rent kjøkkenhåndkle).
En bakeskrape i plast gjør jobben mye enklere.
Tagget kniv (brødkniv) gjør deling av snurrene enklere.
Linjal/cm-mål gjør det enkelt å lage snurrene jevnt store.
Notat Hvis du vil lage flere, så er det enklere å lage flere deiger, enn å doble deigen.

Ingredienser

  • 2,5 dl lettmelk
  • 0,5 dl meierismør
  • 3 ss brunsukker (eller vanlig sukker)
  • 2 ts (halv pose a 13g) tørrgjær
  • 4 dl hvetemel
  • 3 dl sammalt hvetemel finmalt
  • ½ ts salt
  • 2 egg (1 egg til deig + 1 egg til pensling)

I tillegg trenger du valgfritt fyll til snurrene (les lenger opp).

Fremgangsmåte

Steg 1 – lage deig

  1. Fyll et målebeger med 2,5 dl melk. Ha biter/klumper med smør i melken til du kommer til 3 dl.
  2. Hell melk-/smørblandingen over i en kasserolle og tilsett brunsukkeret. Varm opp blandingen under omrøring på lav varme til smøret smelter og sukkeret er oppløst. 
  3. Avkjøl blandingen til fingervarmt. Ha så i gjæren, rør godt og la det stå i 5 minutter til gjæren bobler/skummer litt.
  4. Bland mel og salt godt sammen i en bakebolle. Pisk 1 egg raskt med en gaffel og ha det i med melet. Tilsett melkeblandingen. 
  5. Rør sammen med gaffel til  det ikke er så mye tørt mel igjen og det begynner å ligne på en deig.
  6. Skrap deigen og alle rester fra bollen til benken og kna i ca 5 minutter til det blir en fin og glatt deig. Tilsett litt og litt mel underveis, til deigen så vidt ikke fester seg til benken eller fingrene, men den skal fortsatt være litt bløt/klissete. 
  7. Ha deigen tilbake i bollen og dekk den med plastfolie.
  8. Hev et lunt sted til ca dobbel størrelse, ca 30-45 minutter avhengig av temperatur.

Steg 2 – Forme og fylle minisnurrer

  1. Del deigen i ca 4 like store deler. Ta 1 del og dekk resten med plast i mellomtiden.
  2. Rull/klem deig-delen til en pølse og kjevle den ut til en avlang firkant (rektangel), ca 10 cm bred og ca 35-45 cm lang. Bruk litt mel så deigen ikke fester seg til benken.
  3. Bruk fingrene til å finjustere deigen til mest mulig rette kanter og hjørner.
  4. Pensle ca 1 cm av den øverste deigkanten med vann. Smør/ha på ønsket fyll på resten av deigen.
  5. Rull så fra langsiden nederst så du får en tykk lang pølse.
  6. Rull på pølsen så du får skjøten nederst, og klem litt forsiktig så det blir en jevnt tykk pølse.
  7. Skjær forsiktig pølsen i ca 3 cm brede biter med en tagget kniv (brødkniv).
  8. Legg minisnurrene på bakepapirkledd bakeplate Obs! Pass på nok avstand mellom snurrene, så de ikke krasjer i hverandre under steking.
  9. Gjenta steg 2-8 til du har brukt opp hele deigen.
    Tips! Du skal få plass til alle snurrene på 2 stk vanlige bakeplater. Hvis du bare har 1 plate, så legg de siste på kun bakepapir på benken, som du trekker over på platen når de første er ferdig stekt.
  10. Dekk minisnurrene med bakehåndkle og la de hvile et lunt sted en halvtimes tid mens du varmer opp stekeovnen til 200ºC.

Steg 3 – Pensle og steke

  1. Pisk 1 egg med en gaffel til du ser at det er en jevn masse (ikke synlig blank/eggehvite), ca 1 min.
  2. Pensle snurrene med det piskede egget.
  3. Stek på 200ºC på hakket under midten i ovnen i ca 8-10 min til gyllen på toppen.
  4. Avkjøl på bakepapiret på rist og legg i tett frysepose/boks så fort de er romtemperert.
Oppbevaring
 
Minisnurrer som ikke skal spises med en gang bør fryses så fort de er avkjølt til romtemperatur. Fryseposer i plast er perfekt å bruke.
 
Minisnurrer kan også oppbevares i tett pose/boks i kjøleskapet i flere dager.
 
Snurrene er spisbare kjøleskapskalde, men smaker bedre når romtemperert, og aller best oppvarmet.
 
Store mengder snurrer er enkelst å tine/varme i ovnen på f.eks. 125ºC. Hvis du bare skal varme noen få så kan du gjøre det i stekepannen på lav varme, eventuelt i mikrobølgeovn.
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.