KjøttFRIkaker



Smaksrike middagskaker som minner litt om en blanding av medisterkaker og kjøttkaker, men som er helt uten kjøtt. Perfekt til kjøttfri mandag  eller hvilken som helst annen dag for den saks skyld.

KjøttFRIkakene har mye umamismak  og har en lignende ettersmak som når du har spist kjøtt. I denne oppskriften er det hovedsaklig sopp, buljong og soyasaus som sørger for dette.

Så disse kakene er spesielt verdt å prøve for deg som er kjøttspiser og vil redusere kjøttinntaket, men som kanskje er litt skeptisk til nye smaker og vegetar/veganske alternativer. Disse kjøttFRIkakene er jeg ganske sikker på at du vil like godt og ikke savne kjøtt i det heletatt 😉

 

Alle ingredienser

Oppskriften har ganske mange ingredienser, men de er delt opp under hvert steg for enkel oversikt. Her en en liste med alle ingrediensene så du kjapt kan sjekke at du har alt som trengs før du begynner.

Info! Det er kun soppen som har kort holdbarhet (få dager). Løk holder seg i minst et par uker. Resten i mange måneder eller år. Så hvis du mangler noe av ingrediensene, så ikke vær redd for at noe går ut på dato med det første, og alt dette er ingredienser du kan bruke i veldig mange andre oppskrifter også. 

  • Stekeolje 
  • 1 liten løk (ca 120g) 
  • 250 g sopp, sjampinjong 
  • 3 fedd hvitløk 
  • 2 ts grønnsaksbuljongpulver (eller knuste buljongterninger)
  • 1 ss brunsukker
  • 1 ts sennepspulver
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts muskat, malt
  • ½ ts allehånde
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ss soyasaus med mindre salt *
  • 1 ts dijonsennep
  • 400 g kikerter, kokt
  • 200 g hvite bønner, kokt
  • 2 ss potetmel
  • salt og pepper
  • 70 g havregrynmel **
* Jeg anbefaler alltid å bruke soyasaus «med mindre salt». Da kan du selv justere saltmengden i den ferdige retten.
** Havregrynmel lages enkelt på ett minutt ved å kjøre havregryn (type «lettkokt«) i foodprosessoren til det blir mel. Lag gjerne mer enn du trenger å oppbevar i tett beholder til senere. Tips! Bør lages først, når du har en tørr og ren foodprosessor.

 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Middels
Tidsbruk Lage farse ca 30 min. Hvile farse 60 min. Steke kaker ca 20 min.
Porsjoner Blir ca 20 kaker a 50 g.
Med 3-4 kaker per person blir det nok til 5-6 personer.
Anbefalt utstyr Vekt, foodprosessor, slikkepott som tåler varme (silikon), teskjemål, stor bolle.
 

Steg 1 – Steke ingredienser

Tips! Mens sopp og løk steker, så gjør klar og mål opp resten av ingrediensene.

Ingredienser
 
  • 2 ss stekeolje
  • 1 løk, liten (ca 120g), skjært smått eller hakket i foodprosessor
  • 250 g sopp, sjampinjong, skjært smått eller hakket i foodprosessor
 
  • 3 fedd hvitløk, raspet/most 
 
  • 1 ss brunsukker
  • 2 ts grønnsaksbuljongpulver (eller knuste buljongterninger)
  • 1 ts sennepspulver
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts muskat, malt
  • 1 ts løkpulver
  • ½ ts allehånde
  • ½ ts pepper, nykvernet
 
  • 0,5 dl (50g) vann
  • 1 ss soyasaus med mindre salt
  • 1 ts dijonsennep
Fremgangsmåte
 
  1. Skrell løk. Børst sopp med kjøkkenpapir for å fjerne eventuelle jordrester. Kutt både løk og sopp smått for hånd eller i foodprosessoren.
  2. Stek løk og sopp sammen i ca 7-10 minutter i 2 ss olje på medium varme (jeg bruker 5/9) til soppen er mørkere og løken mykere. Rør ofte for å bli kvitt mye av væsken.

  3. Ha i raspet/most hvitløk og stek videre i 1 minutt. Rør ofte.
    Ha i brunsukker, buljongpulver, sennepspulver, ingefær, muskat, løkpulver, allehånde, pepper og stek 1 minutt videre under konstant omrøring.
    Hell i vann, soyasaus, dijonsennep og stek og rør alt godt sammen i 1 minutt.
    Slå av varmen og sett pannen til side.

Steg 2 – Lage farse i foodprosessor

Ingredienser

  • Stekeblandingen fra steg 1
  • 400 g kikerter, kokt selv eller fra boks/lake
  • 200 g hvite bønner, kokt selv eller fra boks/lake
  • 2 ss potetmel
  • ½ ts salt
Fremgangsmåte
 
  1. Bruk en slikkepott og skrap ut alt fra stekepannen over i foodprosessoren. Ha i resten av ingrediensene og kjør til en jevn og bløt farse uten noen klumper eller store biter med noe. Stopp av og til og skrap kanten og rør om med slikkepott.
  2. Smak på farsen og eventuelt juster med enda mer salt (kommer an på hvor salt buljong du har brukt).

Steg 3 – Tykne farsen

Ingredienser

  • Farsen fra steg 2
  • 70 g havregrynmel (havregryn type «lettkokt» kjørt i foodprosessor ca 1 minutt til mel)
Fremgangsmåte
 
  1. Hell farsen fra foodprosessoren over i en stor bolle. 
  2. Strø over litt og litt havregrynmel i gangen og rør det godt inn i farsen med slikkepott.
  3. Klem farsen flat, dekk bollen med plast, og avkjøl i minst 60 minutter i kjøleskapet så farsen får satt seg skikkelig. Du kan gjerne la den stå lenger, opp til et par dager.

Steg 4 – Form og stek kaker

Tips! Prøvestek gjerne en liten kake først for å se an smak og konsistens. 

Ingredienser

  • Farsen fra steg 3
  • Stekeolje

Fremgangsmåte

  1. Form farsen til kaker på ca 50 g pr stk.
  2. Stek i godt med olje på medium-lav varme (jeg bruker 4/9) til gyllen og gjennomvarm, ca 5. min pr side. Tilsett mer olje hvis det blir tørt, så du får en fin farge på dem.
  3. Legg dem på kjøkkenpapir når ferdig stekt, så overflødig olje får renne av.


Spis med en gang eller hold de varm i ovnen på 75°C fram til servering.

Avkjøl restene på rist og legg i kjøleskap eller fryser med en gang de er romtemperatur.
Holder seg i kjøleskapet inntil en uke, eller i fryser i flere måneder.

 

 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.