Julebrød uten melk og smør



Dette er et julebrød som er en litt mer spennende variant av det tradisjonelle loff-julebrødet. Brødet har masse smak av jul med både kanel, kardemomme og ingefær, og mørkere farge på grunn av brunsukker og sammalt hvetemel.
 

Julebrød er på mange måter mer kake enn brød på grunn av at det er så søtt. Det er nok derfor mange kaller det julekake i stedet for julebrød (som jeg er vant med).
 
Dette julebrødet er helt uten melk, smør og egg,  men ingen kommer til å savne det, eller en gang legge merke til at det «mangler».
 
Så dette er et julebrød perfekt for vegetarianere eller allergikere som ikke tåler melkeprotein .
 
Hvis du er veganer eller allergisk mot honning så kan oppskriften enkelt gjøres om til vegansk julebrød, da bytter du bare ut honningen med f.eks. lønnesirup eller agavesirup.
 
Selv om dette er et julebrød uten smør og melk, så betyr det ikke at det er sunt. Julebrød inneholder tradisjonelt mye sukker og fett, å det gjør også dette brødet. Men brødet er likevel litt sunnere enn tradisjonelt julebrød på grunn av mindre mettet fett og mye sammalt mel. 
 
I denne oppskriften brukes olje i stedet for smør. Når man bruker olje i stedet for smør i så store mengder som i et julebrød, så er det viktig å bruke en olje som er veldig nøytral på smak. I Norske dagligvarebutikker så finnes det dessverre en del dårlige oljer som smaker veldig mye, selv om det står «nøytral» på flasken. Les mer om det her.
Så hvis du har olje du er usikker på, så anbefaler jeg å smake på den først. For hvis oljen smaker mye, så vil brødet få samme (u)smak. 
 
Tradisjonelt brukes ofte sukat i julebrød i tillegg til rosiner. Jeg har byttet ut sukat med aprikos, men du står helt fritt til å bruke akkurat det du vil av tørket myk frukt, f.eks. mango, fiken, ananas, dadler, papaya… Det blir sikkert et greit brød helt uten tørket frukt også, men det har jeg ikke testet. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du prøver andre tørkede frukter, eller helt uten 🙂
 

Hvordan spise julebrød?

  • Julebrødet kan gjerne spises alene, kald eller varmet, som en kake til kaffe eller te (kan gjerne dyppes).
  • Eller kanskje med litt smør og/eller syltetøy på.
  • Ellers er det jo tradisjon for brunost på julebrød, gjerne med smør under. Jeg synes også hvitost er godt, helst med majones under.
  • Sursild, røkelaks, kaviar og annet salt/syrlig pålegg er også godt, da det blir en fin kontrast til det søte brødet.
Hvordan liker du å spise julebrød? Hva er ditt favorittpålegg? Legg gjerne inn en kommentar under 🙂
 

Oppskrift (pdf )

Oppskriften blir 2 medium store julebrød.

Tidsbruk
Måle opp, gjøre klart, lage og forme deig 20-30 minutter.
Heving 2 ganger a 1-2 timer.
Steking ca 50 minutter.
Totalt ca 4-5 timer + avkjøling av brødene.

Utstyr

Påkrevd utstyr:
  • Bakebolle, vekt, teskjemål, kasserolle
Anbefalt utstyr som gjør det enklere, raskere og mer nøyaktig:
  • Kjøkkenmaskin/eltemaskin. Hvis du ikke har, så kan du gjerne kna deigen sammen med hendene, men beregn ekstra tid.
  • Steke-/baketermometer, brukes både for å få perfekt temperatur til gjæren og for å sjekke om brødet er ferdigstekt. Hvis du ikke har termometer får du bare ta det på «gefylen» og håpe det beste 😉
  • Bakeskrape i plast, gjør det enkelt å få deigen ut av bollen, flytte den og dele den. Er perfekt for å skrape ren benkeplaten for eventuelle deigrester.
  • Slikkepott.
 

Oversikt alle ingredienser

Dette er en liste med alle ingrediensene. De er også listet opp i rett rekkefølge under hvert steg i oppskriften.

  • 350 g vann 
  • 100 g olje, nøytral type, f.eks. raps, soya
  • 50 g brunsukker (Brun Farin)
  • 50 g honning, flytende
  • 2 ts tørrgjær
  • ½ ts kardemomme, malt
  • ½ ts kanel, malt
  • ½ ts ingefær, malt
  • 1,5 ts salt
  • 150 g rosiner
  • 100 g aprikos, kuttet ca like store som rosiner
  • 400 g sammalt hvete finmalt
  • 250 g siktet hvetemel

Steg 1

350 g vann 
50 g olje, nøytral type, f.eks. raps, soya
50 g brunsukker (Brun Farin)
50 g honning, flytende
 
2 ts tørrgjær 
 
Varm opp vann, olje, brunsukker og honning i en kasserolle til ca 40-42°C (varmere enn fingeren din, men ikke så varmt at du brenner deg). Rør til sukkeret er helt oppløst. Ha i gjæren (væsken skal fortsatt være 40-42°C), rør godt om. Det gjør ikke noe om gjæren klumper seg litt. Sett kasserollen til side for steg 3.
 

Steg 2

50 g olje, nøytral type, f.eks. raps, soya
½ ts kardemomme, malt
½ ts kanel, malt
½ ts ingefær, malt
1,5 ts salt 
 
150 g rosiner
100 g aprikos, kuttet ca like store som rosiner
 
Bland olje, kardemomme, kanel, ingefær og salt godt sammen.
Ha i rosiner og kuttet aprikos, og rør godt om. Sett til side for steg 3.
 

Steg 3

400 g sammalt hvete finmalt
250 g siktet hvetemel
 
Ha melet i en bakebolle. Tilsett væsken fra kasserollen i steg 1.
Kjør sammen til en fin deig i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 4 minutter på medium-lav hastighet.
Hell i rosin/aprikos-blandingen fra steg 2 sammen med deigen. Bruk helst en slikkepott så du får med hver eneste dråpe (det er her mye av smaken er). Kjør det sammen på medium-høy hastighet i ca 4 minutter til det er godt blandet. Hvis det bare sklir rundt uten å blande seg så prøv høyere hastighet eller stopp og bland det litt for hånd.
 

Steg 4

Skrap deigen ut på benken og kna den godt i ca 5 minutter. Det er vanligvis ikke nødvendig med noe mel, men hvis deigen er veldig bløt så tilsett litt og litt mel til den er litt mindre klissete. Deigen er perfekt når den er litt klissete, men ikke så klissete at den fester seg til benk og fingre.
Ha deigen tilbake i bakebollen, dekk den med plast og hev i 1-2 timer på en lunt sted til den er blitt større.
 

Steg 5

Når deigen har hevet så del den i 2, kna hver del i ca 2 minutter uten mel og form hver del til et rundt eller avlangt brød.
Dytt inn eller fjern eventuelle rosiner som stikker mye ut, da de ofte blir hardstekte og ikke særlig gode å spise.
Legg julebrødene på på bakepapirkledd bakeplate og dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle. Husk god avstand da de blir større både under hevingen og stekingen.
Hev brødene 1-1,5 timer på et lunt sted til de er litt større.

Steg 6

Sett stekeovnen på 175°C (over- og undervarme) ca 20 minutter før du steker brødene, så den får varmet seg opp skikkelig.
Når ovnen er god og varm og brødene hevet store og fine, så sett bakeplaten inn i ovnen på nest nederste hakk.
Stek brødene i ca 50 minutter til de har en kjernetemperatur på minst 94°C. Hvis du ikke har termometer så stikk en trepinne i midten av brødet og se om det fester seg noe deigrester.

Steg 7

Avkjøl brødene på rist til lunken.
Del julebrødene i to når de er lunkne. Spis med en gang eller avkjøl videre for frysing eller oppbevaring.

Oppbevaring julebrød

Julebrødet må oppbevares tett (brødpose/frysepose) så fort det er avkjølt.

Skjær det gjerne i skiver og frys hvis du ikke skal spise opp alt innen et par dager. Da er det enkelt å ta ut bare de skivene du trenger den dagen.

Brødet holder seg fint i et par dager i romtemperatur før det begynner å bli for tørt.

Du kan også oppbevare brødet i kjøleskapet og skorpen holder seg sprø og god da, men brødet blir litt hardt og må romtempereres for å bli mykt igjen. Her gjelder også bare et par dagers oppbevaring før det begynner å bli for tørt.

 

2 Replies to “Julebrød uten melk og smør”

  1. Hei! Eg lurte på om det er mulig å bruke vegansk smør istedet for rein olje som du brukte?😊 på førehand takk!

    -Nybegynner

    1. Det tror jeg skal gå helt fint, kanskje reduser saltmengden litt i deigen siden smør vanligvis er ganske salt. Men kanskje det er bedre å bruke en «vanlig» julebrød-oppskrift, å bare bytte ut smøret med vegansk smør og melken med soya-/ris-/mandelmelk 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.