Grove tortillalefser av hvete



Tortillalefser er raske og enkle å lage, perfekt å fylle fryseren med for kjappe måltider senere. Denne grovere varianten med mye sammalt mel smaker ekstra godt og får en kjempefin farge. 

Ordet «tortilla» er spansk og betyr liten kake. Ordet brukes vanligvis om lefser som dette, og om spansk omelett. 

På engelsk sier man ofte «wheat tortilla», «flour tortilla» eller «corn tortilla», for å skille tortillalefser fra andre typer tortillas som omeletter (egg).

Tortilla i Spania betyr omelett, i Mexico og Mellom-Amerika maislefse, mens de fleste andre steder en hvetelefse.

I Norge er det stort sett hvetetortilla vi spiser, altså laget med hvetemel. Men enkelte butikker har også maistortilla (corn tortilla) av ulik kvalitet. Hvis du skal lage ekte maistortilla så trenger du Masa Harina, et spesialmel som består av mais. Det brukes ikke noe hvetemel i ekte maistortilla som i motsetning til de fleste butikkjøpte maistortillas. 

Andre meltyper/-blandinger kan også brukes for å lage tilsvarende lefser, men da kan det vanligvis ikke kalles tortillalefse. I Norge har vi potetlefser som er en lignende variant, men da med potet som hovedingrediens i stedet for mais eller hvete.

 

Hjemmelagde tortillalefser kan brukes til veldig mye forskjellig, både kalde og varme retter, frokost, lunsj og middag. Sunne hverdagsretter eller som helgekos.  Her er noen forslag:

  • Taco. Da mener jeg en myk liten tortillalefse med fyll i midten som spises med hendene som en U. Altså det som tradisjonelt kalles taco i Mexico, selv om dette er med hvetetortilla i stedet for maistortilla. 
  • Quesadilla. Lefse(r) som fylles og brettes/stables, så stekes. Se oppskrift og tips her.
  • Wraps/Rull. Lefse som fylles og brettes/rulles. Varmt eller kaldt fyll. Kan også skjæres i skiver/munnbiter/fingermat.
  • Pizzabunn. Tortillalefser er perfekt som bunn til kjapp og enkel pizza. Ha på valgfritt fyll og stek i panne og/eller ovn. Pass på så kantene ikke blir for svidd.
  • Burrito. Lefsene i denne oppskriften er egentlig litt for små til burritos, men hvis du ikke bruker alt for mye fyll så går det bra. Burrito er en stram rull som er tett i begge ender.
  • I stedet for brødskive. Tortillalefser kan gjerne brukes i stedet før brødskive, spesielt denne grove varianten. Ha på hva som helst av pålegg og rull, brett eller spis flat som den er.

Hva liker du å bruke tortillalefser til? Legg igjen en kommentar under 🙂

Mine tips og erfaringer ved å lage tortillalefser

  • Når deigen skal formes til lefser synes jeg det er enklest å bruke fingrene først for få sirkelen så stor som mulig, så kjevle de litt til slutt. Men det går også fint uten kjevle hvis du vil ha de ekstra rustikke.
  • Bruk gjerne en tortillapresse hvis du har det. Avhengig av kvaliteten på pressen, så blir de enten perfekt tynne, eller litt for tykk (som i min presse) og må kjevles litt etterpå.
  • Det er viktig å få lefsene tynne nok. Hvis ikke så blir de litt harde og kompakte, og ofte litt rå i midten.
  • Det gjør ingen ting om lefsene ikke er 100% runde og perfekte. Hjemmelagde lefser skal vel gjerne se litt rustikke ut 😉
  • Jeg har kun erfaring med å bruke nonstick stekepanne og det fungerer helt utmerket. Men det skal visst også fungere bra med støpejernspanner.
  • Stekepannen skal ikke oljes/smøres, men være helt tørr, ellers blir det mye røyk og svidde lefser.
  • Det er viktig å bruke nok varme i stekepannen når du steker tortillalefser. Det bør ta maks ett minutt pr. side, helst litt kortere. Bruker du for lite varme så får du aldri fine gylne flekker. Men bruker du for høy varme så blir de svidd før de er stekt i midten. Så alt for varmt skal det ikke være. Jeg bruker varme 6 av 9, men prøv deg fram til perfekt varme på din komfyr.
  • Det er viktig å ikke forlate stekepannen med lefse i. Det er snakk om bare 15-30 sekunder fra de er perfekt stekt til litt for svidd.
  • Hvis du ikke har en tortillapresse så gjør klar alle lefsene før du begynner å steke, da det ikke er ikke nok tid til å forme neste lefse mens den forrige steker.
  • Bruk gjerne en tidtaker når du steker lefsene, så er det enklere å ikke oversteke dem.
  • En stekepinsett/klype gjør det enkelt å håndtere og snu tortillalefsene i pannen.

Oppskrift (pdf )

Oppskriften blir 8 stk medium (ca 18 cm) eller 16 stk små (ca 12 cm) tortillalefser. 
 
Utstyr du må ha: bolle, desilitermål, teskjemål, nonstick stekepanne.
Valgfritt utstyr som gjør det enklere: bakeskrape, kjevle, tortillapresse, tidtaker, stekepinsett/klype.
 
Tidsbruk ca 30 minutter.
 

Ingredienser

3 dl sammalt hvetemel finmalt
1 dl siktet hvetemel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
 
0,5 dl olje, nøytral type 
1,5 dl vann, lunkent 
 
+ litt mel til justering av deigen (valgfritt siktet/sammalt)

Fremgangsmåte

  1. Mål opp mel, salt og bakepulver i en bakebolle og bland det godt sammen.
    Mål opp olje og vann og hell det i med melet i bakebollen. Rør det godt sammen til det ikke er noe tørt mel igjen. Deigen er nå ganske klissete.

  2. Skrap ut deigen på benken og kna i ca 5 minutter. Tilsett litt og litt mel underveis til deigen ikke lenger fester seg til benken eller fingrene.
  3. Form deigen til en ball og del den i 8 eller 16 biter (8 biter blir 18 cm store lefser, 16 biter blir 12 cm store lefser). Form hver bit til en liten ball. Klem ballene flat med håndflaten, dekk med plastfolie og la dem hvile i ca 15 minutter på kjøkkenbenken. 
  4. (Gjenta stegene over og lag en deig til hvis du vil ha flere lefser med det samme du holder på)
  5. Varm opp en tørr og ren nonstick stekepanne til medium-høy varme (jeg bruker 6/9).
  6. Form lefsene til riktig størrelse. Ca 12 cm hvis du har 16 deigbiter. Ca 18 cm hvis du har 8 deigbiter. Riktig størrelse er viktig for å få tynne nok lefser.


    For hånd
    : Bruk litt mel (så lite som mulig) og form hver deigklump med fingrene og/eller kjevle til riktig størrelse. Gjør klar alle lefsene før du begynner å steke.
    Med tortillapresse: Bruk plast/matpapir i pressen og press lefsene 2-3 ganger til noen lunde riktig størrelse. Bruk eventuelt en kjevle for siste finjustering. Hvis du er kjapp, så rekker du akkurat å presse en ny lefse mens en steker.

  7. Stek tortillalefsene 30-60 sekunder på hver side til gylne flekker. Du skal ikke bruke noe fett i pannen – den skal være helt tørr. Snu/se på lefsene av og til så du ser at de ikke blir brent, men får fine gyllenbrune flekker. Ikke gå fra stekepannen – det går veldig fort fra gyllen til brent! Boblene som kommer kan du enten klemme ned, stikke hull på, eller la være.
  8. Legg de ferdigstekte tortillalefsene oppå hverandre og dekk dem til med et rent kjøkkenhåndkle, så de holder seg varme og myke.

 

Oppbevaring tortillalefser

Hvis du ikke skal spise tortillalefsene med en gang så avkjøl dem med et kjøkkenklede over. Snu på dem/stabelen av og til så den nederste ikke blir for bløt og den øverste for tørr.  Dette gjør også at lefsene avkjøles raskere.

Når lefsene er lunkne så legg dem i noe tett, f.eks. «zip-lock»-pose, brød-/frysepose eller boks med tett lokk for å beholde fuktigheten.

Frys lefsene til senere eller oppbevar dem i kjøleskapet opp til 6 dager.

Du kan til nøds oppbevare tortillalefser i romtemperatur i et par dager, men de blir fort tørre, så kjøleskapet er best om du ikke skal fryse dem.

Tips etter oppbevaring

  • Lefsene kan gjerne spises kalde/romtemperert, men de blir mye mykere og mer fleksibel etter litt oppvarming i ovn eller stekepanne.
  • Hvis du skal varme mange lefser så er det best å gjøre det i ovnen. Pakk dem inn i aluminiumsfolie eller bruk en ildfast form med lokk. Husk å fukt tortillalefsene med litt vann hvis de er tørre.
  • Fryste tortillalefser kan du tine kjapt i stekepannen.

Redning av tørre lefser

  • Litt tørre lefser kan du fukte lett med vann (bruk fingrene eller en pensel) og varm opp, så blir de nesten som nye.
  • Veldig tørre lefser kan du kjapt ha under rennende springvann, så varme opp en og en på lav varme i stekepannen til vannet trekker inn i lefsen og den blir myk igjen.
  • Tørre lefser er perfekt å gjøre om til tortillachips, bruke som pizzabunn eller til quesadilla.
 
Kilder diverse fakta/påstander

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.