Ekstra grovt eltefritt fullkorns grytebrødDette er et 100% grovt brød med hvete og rug. Det brukes litt grovmalt hvetemel, ellers så er resten finmalt.

Deigen lages med eltefri-metoden. Det vil si, å bare røre sammen mel, gjær, salt og vann, og la deigen heve i 8 -20 timer. Du trenger ingen kjøkkenmaskin.

Etter at deigen har hevet ferdig, så må du kna og forme den litt, så den blir fastere. Så hviles den i 1 time, og da er det klart til å stekes.

Brødet stekes i en gryte med lokket på den første halvtimen, så 15 minutter uten lokket.

Hvis du vil lese mer om eltefritt grytebrød, tips, råd osv, så se Eltefritt Grytebrød – Guide fra A til Å

For mine andre brødoppskrifter se her

Oppskrift

Tidsbruk

Lage deig: 5-10 min
Heve deig: 8-20 timer
Forme deig: 5-10 min
Hvile deig: 1 time
Steke brødet: ca 45 min

Ingredienser

6 g salt
300 g sammalt hvete finmalt
100 g sammalt rug finmalt
100 g sammalt hvete grovmalt
0,5 ts (2,5 ml) tørrgjær

410 g vann, 41-46°C

Fremgangsmåte

 1. Mål opp det tørre (alt mel, gjær og salt) i en bolle. Rør det kjapt sammen.
 2. Mål opp vann i en annen bolle (stor nok til å romme hele deigen).
 3. Hell litt og litt (4-5 omganger) av det tørre over i vannet, og rør godt om mellom hver gang. Når det ikke er noe synlig tørt mel igjen, så er deigen ferdig.
 4. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur 8-20 timer. Det spiller liten rolle om du venter 8 eller 20 timer. Det som er viktig er at deigen minst har fått doble seg.
 5. Når deigen er minst doblet så strør du over litt mel og heller den ut på kjøkkenbenken. Strekk og flipp deigen i flere minutter til den blir fast og fin. Deigen er veldig bløt først, men med ekstra mel og behandling så blir den fastere og fastere. Form den til slutt til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle. La deigen hvile en times tid.
 6. Sett ovnen på 250°C (over- og undervarme). Sett inn gryta med lokket på, på nederste rille i ovnen. La ovn og gryte varme seg opp i minst 20 minutter.
 7. Når deigen har hvilt ca 1 time, og ovn og gryte er oppvarmet, så samler du deigen sammen kjapt og slenger den rett i gryta.
  Stek i 30 minutter på 250°C med lokket på.
  Så i 15 minutter på 200°C med lokket av.

 8. Mål gjerne brødet med et termometer. Det skal være minst 95°C. Eller kakk på bunnen og hør om det høres hult ut, da er det ferdig. Hvis du mener det ikke er ferdigstekt, så stek det gjerne i 10-15 minutter til. Grytebrød er nesten umulig å oversteke.
 9. Legg brødet på rist til avkjøling. Ikke skjær i brødet før det har fått avkjølt seg i minst 30 minutter, gjerne et par timer.

Hvis du skal spise opp brødet innen en dag eller to, så oppbevar det bare i et kjøkkenhåndkle. Da beholder du den sprø skorpen best.

Brødet egner seg veldig godt til frysing. Men pass på at det er helt avkjølt (romtemperatur) før du legger det i fryseposer. Del det gjerne opp i skiver først, så er det enkelt å ta ut bare de skivene du trenger.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.