Uansett om du kaller det pletter, sveler eller lapper så er dette er en perfekt oppskrift for å bli kvitt bananer som begynner å bli brune og som du ikke vet hva du skal bruke til.
Jo mer modne bananene er, jo mer sødme og fyldig smak, så skikkelig brune bananer er helt perfekt til denne oppskriften.
Denne røren egner seg like godt for steking i pannen som i vaffeljern. Du kan også steke begge deler samtidig, noen pletter og noen vafler, så går det raskere å steke opp alt.
Banantips!
Hvis du har bananer liggende som begynner å bli for moden og du ikke vet hva du skal bruke dem til, så ta av skallet, kutt i biter og frys dem.
Frossne bananer er perfekt å bruke i rører, deiger, smoothies osv.
Når du tiner frossne bananer så slipper de ut en del væske. Ikke hell av denne, men rør den inn sammen med bananene.
Tips bruk og variasjon
Oppskriften gir pletter med ganske nøytral smak som kan brukes til det meste…
- til frokost i stedet for brød, med hva som helst av pålegg på
- til lunsj med f.eks. varm tomatsalsa
- til middag som minitaco eller i stedet for brød til gryteretten
- til dessert med f.eks. is og bær over
Oppskrift (pdf )
Vanskelighetsgrad | Enkel | |
Tidsbruk | Lage røre 5 min. Hvile røre 10 min. Steke 5-8 min pr runde. | |
Porsjoner | Ca 15 pletter eller ca 6 vafler, avhengig av størrelse. | |
Anbefalt utstyr | Vekt, desilitermål, teskjemål, bakebolle, visp, øse, stekespade, rist. Nonstick stekepanne eller vaffeljern. |
Ingredienser
-
250 g (ca 2 stk) banan, uten skall
-
4 dl sammalt hvete finmalt
- 3 dl melk
- 3 ts bakepulver
- ½ ts salt
- 1 ss olje, nøytral type
- 2 egg
- + olje til steking (du kan også bruke smør/margarin)
Fremgangsmåte
-
Ha i alt det andre sammen med den moste bananen. Bruk en visp og bland alt godt sammen til en jevn røre. Litt småklumper gjør ingen ting. La røren stå å hvile i minst 10 minutter.
-
Rør godt om og du er klar til å steke.
Pletter/lapper/sveler
Stek i lett oljet panne på middels-lav varme (jeg bruker 4/9) ca 3-5 min på første side til nesten tørr på toppen og gyllen under.
Snu og stek ca 2-3 minutt på andre siden til gyllen. Snu dem gjerne litt fram og tilbake hvis du ikke er helt fornøyd med fargen.
Avkjøles på rist.
Tips!
Vær litt nøye når du har røren i pannen så de blir runde og fine og ikke renner inn i hverandre.
Pass på at stekepannen ikke blir for varm så plettene blir svidd på utsiden før stekt i midten.
Vafler
Avkjøles på rist.
Oppbevaring
Pass på å avkjøle lappene/vaflene helt først. Legg dem så i brød-/frysepose av plast og tett posen helt.
Holder seg noen dager i romtemperatur eller litt lenger i kjøleskapet. Men de blir tørrere jo lenger de ligger, så jeg anbefaler å fryse det du ikke skal spise innen i morgen. De smaker helt som ferske når tint.