Bananis – Sunt, enkelt, kjapt og supergodt!



Hvis du ikke har prøvd denne type iskrem før, så kommer du til å bli veldig(!) overrasket over at noe så enkelt kan smake så godt, og være så likt ekte iskrem.

Det utrolige med bananis er at den får en veldig kremet konsistens som minner mye om vanlig fløteis.

Jeg var ganske skeptisk til hvor godt kun frossn banan egentlig kunne bli når jeg første hørte om denne metoden, men etter å ha prøvd det, så har dette blitt min favoritt-is.

Det eneste du trenger for å lage denne utrolige banan-isen er frossne bananer og en foodprosessor eller minihakker («mini-foodprosessor»). Det fungerer ikke med blender, stavmikser eller lignende. 

Selv om isen bare tar noen få minutter å lage, så krever det at du har banan klar i fryseren. Men det har du kanskje fra før, for bananer som begynner å få brunt skall er perfekt å kutte opp og fryse til senere til bruk i f.eks. smoothies, havregrynsgrøt, vaffel-/pannekakerøre og bakst, og selvsagt banan-is. Hvis du ikke har frossne bananer klar så  så finner du tips lenger ned.

Se så enkelt det er…

Tips til smaker og variasjon

For å få skikkelig god smak på banan-isen, uten å trenge å tilsette annen smak, så er det viktig å bruke godt modne bananer. Da mener jeg bananer som har fått skikkelig brunt skall, som noen sikkert vil kalle overmoden eller andre tror er klar for søppelbøtta. Men det er når skallet er skikkelig brunt at bananer har mest smak, og er perfekt til slike oppskrifter.

Du kan til nøds bruke gule eller bare lett brunflekkede bananer, men de gir veldig lite smak, så da må du nesten tilsette noe for at isen skal smake noe særlig.

Forslag til smakstilsetninger

For smak og/eller farge (has gjerne i fra begynnelsen)
 
  • Kanel, kardemomme, pulverkaffe, sjokolade-/kakaopulver eller andre krydder/pulver som passer i is.
  • Sukker, brunsukker, vaniljesukker, honning, sirup eller annen søtning.
  • Ekte vanilje (vaniljestang), ekte vaniljesukker, eller andre produkter med ekte vanilje (altså ikke vaniljeessens).
  • Mynte, sitronmelisse, lavendel eller andre urter som passer til dessert.
  • Revet sitron-/appelsin-/limeskall ( OBS! Bruk kun skall fra frukt som ikke er sprøytet!).
  • Frossne bær og/eller frossen frukt (eks. smoothie-miks).
  • Syltetøy, penøttsmør, sjokoladepålegg etc.
  • Salt (bare litt fremhever smakene mye).

For krønsj (røres helst inn for hånd mot slutten)  

  • Hakket sjokolade, f.eks. melkesjokolade.
  • Hakkede nøtter, f.eks. peanøtter eller pistasjnøtter.
  • Krokan eller annet strøssel til is/dessert.
  • Müsli/granola/frokostblanding.

Annet som kan røres inn til slutt

  • Tørket frukt, f.eks. rosiner eller hakket aprikos.
  • Ferske bær (f.eks. hele blåbær) eller frukt (f.eks. epler i små terninger).

For stilig mønster (røres forsiktig inn for hånd helt til slutt)  

  • Syltetøy eller marmelade.
  • Dessert-saus (f.eks. karamell-/sjokoladesaus).

 

Har du tips til smak/variasjon på bananis? Legg gjerne inn en kommentar nederst 🙂

Tips når du lager bananis

  • Hvis du bruker store biter bananer så vil foodprosessoren riste veldig kraftig i begynnelsen, så et tips er å kutte bananene ganske smått før du fryser dem ned.
  • Ha alt klart før du begynner (smak og tilbehør), da isen smelter ganske fort etter at den er ferdig, spesielt på varme sommerdager.
  • Hvis foodprosessoren bare går rundt og ingen ting skjer, så bruk en slikkepott eller skje for å løsne laget med banan i bunnen. Dette må vanligvis gjentas et par ganger.  Hvis det ikke hjelper så har du sannsynligvis for lite banan i foodprosessoren, så den ikke har nok masse å jobbe med.
  • For skikkelig kremet konsistens er det viktig å kjøre bananene lenge nok. Du vil se at fargen skifter fra banan-gul til veldig hvit, og da er isen klar til å spises.
  • Hvis du kjører isen for lenge så tiner den for mye og blir ganske bløt. Da kan du redde den ved å sette den i fryseren en halvtimes tid.

Oppbevaring / Frysing

Bananis smaker aller best nylaget, og tar bare noen få minutter å lage hvis du har frossne bananer klar, så det er absolutt anbefalt å servere isen nylaget.

Men du kan også fryse ferdig laget bananis til senere. Før du skal spise isen er det  en fordel å tine den akkurat passe nok, så den ikke er for hard og ikke for bløt. For hard (stivfrossen) bananis er ikke så veldig godt å spise, men for bløt smaker veldig godt selv om den mister «is-følelsen» og blir mer som en bløt mousse.
Jeg anbefaler å ikke fryse og tine bananis flere ganger, da vil det danne seg mye iskrystaller som ødelegger den gode konsistensen.

Oppskrift Bananis 

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Maks 5 minutter hvis du har frossen banan klar
Porsjoner Så mye du vil
Anbefalt utstyr Kniv, fryseposer, foodprosessor, slikkepott

Gjøre klar bananer

Tips! For lite moden banan (gul eller bare litt brun) gir veldig lite smak på iskremen, men gir like fin kremet konsistens og kan brukes hvis du skal tilsette andre smaker.

  1. La bananer ligge på kjøkkenbenken til de er skikkelig modne  (ganske brunt skall). Snu dem gjerne hver dag for jevnere modning og å forhindre eventuelle muggflekker. Modning kan ta mange dager, avhengig av hvor modne du kjøpte dem. 
  2. Kutt de modne bananene ganske smått, så slipper du at foodprosessoren rister så mye når du skal lage is.
  3. Frys ned bananbiter i frysepose eller boks med lokk, til stivfrossen. 
    Tips! Ikke ha for mye banan i én pose/boks, da tar det veldig lang til å fryse. Frys helst ganske flatt (ikke en stor klump) for raskere frysing, og for å gjøre det enkelt å ta ut bare det du trenger.
 

Lage bananis

Se også video lenger opp.

  1. Ha ønsket mengde banan i foodprosessoren. 
    Eventuelt tilsett ekstra smaker.
  2. Sett på foodprosessoren og hold godt i den, da det rister ganske kraftig i starten.
    Kjør til du ser det ikke skjer så mye, stopp og rør litt rundt og kjør videre. Gjenta til du har en lys kremet iskrem.
  3. Rør inn eventuelle tilsetninger.
  4. Server med en gang eller sett i fryseren.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.